Jaro a Jarka
Ostrožovičovci
Jaro Ostrožovič
Už v rokoch 1980 až 1985 som pod rodičovským domom na ručnom
mlynčeku mlel hrozno, lisoval a neskôr aj dorábal vína. Nakoľko som vtedy
študoval na ovocinársko- vinárskej škole v Modre, vzdialenej od
Slovenského Nového Mesta, kde som vyrastal, viac než 400 kilometrov, často
len na diaľku som navigoval rodičov, ktorí mi pomáhali, ktoré vínko stočiť,
ktoré dosíriť… Vždy, keď som prišiel raz za tri týždne domov, väčšinu času som
strávil v dobrom slova zmysle v pivnici.
Za úspešné ukončenie strednej školy mi rodičia chceli na
pamiatku kúpiť hodinky, alebo malý motocykel. Vtedy som ich uprosil, aby mi
namiesto malého motocykla kúpili malú viničku na Tokaji.
Spracoval som prvú vlastnú úrodu hrozna. Za predané víno som
kúpil zopár nových súdkov a odišiel za štúdiom na Moravu. Z „Vysokej školy
zemědělskej“ v Lednici na Morave som si okrem nových poznatkov, skúseností
a kontaktov priviedol na Tokaj aj manželku – Moravačku, ktorá sa vtedy
nebála opustiť svoj rodný kraj a odišla so mnou, 400 km od svojho rodiska.
Spolu sme potom v r. 1990, po zmene politických pomerov a po narodení syna
založili súkromnú firmu, ktorá okrem piatich sudov a nezmiernej chuti do práce
nemala nič.
Po mnohých prebdených nociach plánovania, ale aj fyzickej
práce sme sa postupne dopracovali k malej pivničke, potom k väčšej
pivnici, skladu a nakoniec sme natrvalo zakotvili priamo v srdci Tokaja,
v dedinke Veľká Tŕňa. Postupne sme vybudovali areál, v ktorom sa
nachádza zrekonštruovaná výrobná hala, mechanizačné stredisko, skladové
priestory a Tokajský dom s novou pivnicou.
Jarka Ostrožovičová
Nikdy mi ani vo sne nenapadlo, že budem robiť niečo iné než záhradníctvo a
kvety. Keď ma moja materská firma vyslala v roku 1985 na štúdium pri
zamestnaní na VŠ Zemědělskú do Lednice na Morave, robili si zo mňa kolegyne
humor, že si nájdem vinára. Neverila som, ale mali pravdu.
Dnes tu žijem, odrezaná hranicou od svojej domoviny, ale aj
tak šťastná. Je to nádherný kraj, kde slnko nie je zahalené plášťom smogu.
Krvavo sa rodí, derie sa vyššie a vyššie na oblohu, odkiaľ potom
s hrdosťou sleduje, ako sa len jeho zásluhou začína nový deň. Aj vďaka
nemu sa tu rodí to, čo tento kraj vo svete tak preslávilo.
Dozrieva tu hrozno, z ktorého sa vyrába VÍNO KRÁĽOV
A KRÁĽ VÍN, víno, ktoré už v 17. storočí popíjal Ľudovít XIV. na
svojom dvore, TOKAJ. Vôňu tohoto vína dobre poznám. Denne ju vnímam a denne ju
obdivujem. Nedá sa ničím napodobniť. Je v nej ostrý jarný vzduch aj horúce
letné slnko, hory, ktoré sa ťahajú naokolo a nedovolia dažďu priblížiť sa. Vo
víne každý hľadá iné dno. Pre niekoho je zdrojom zábavy, pre iného poučenia,
pre niekoho zdrojom peňazí. Jedno je ale isté.
Dobré víno sa nedá robiť bez lásky. A kto ho predsa robí
len pre peniaze, nikdy nemôže byť dokonale šťastný, a víno vytvorené jeho
rukami nemôže rozdávať ten hrejivý pocit, otvárať dušu a srdce. Krátko
povedané, víno chce a potrebuje celého človeka. Viem to. Môj muž robí tokajské
vína a ja spolu s ním.
O našich vínach
Víno sa rodí vo vinici, zreje
v pivnici, ale pramení predovšetkým zo srdca. Naše tokajské vína
z neho vyvierajú už takmer tridsať rokov; v čarovnom kúte Slovenska,
vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa dokonale snúbi bohatstvo prírody
s prácou hrdých vinárov. Naša rodina sa stará o 58 hektárov
rodivých vinohradov a vyrába vína najvyššej kvality. V tufových
pivniciach nám zrejú tokajské výbery, ktoré víťazia v súťažiach
po celom svete, ale nezabúdame ani na ľahké vína vhodné pre každú príležitosť.
S našou prácou sa stretnete v reštauráciách, baroch či vinotékach, a
tu, na tejto stránke, vám ponúkame výber skutočne toho najlepšieho
z najlepších.
Pri slove „tokajské“ si väčšinou predstavíte putňové vína. Sú to
takzvané tokajské výbery. Vyrábame ich tradičnou oxidatívnou metódou
z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. K výberom
neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna
napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým
sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor. Cibéby sú jedinečné práve vo
Vinohradníckej oblasti Tokaj. Nevytvoria sa tiež každý rok, preto sú „putňové“
vína také vzácne. Putňa je historický názov, boli to drevené koše, do každej sa
vošlo cca 25 kíl hrozna. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud
(136 litrov) sa rozlišujú troj až šesťputňové vína. Tokajský
výber musí zrieť v drevenom sude minimálne tri roky, z toho aspoň dva
roky v klasickej tufovej pivnici.
Okrem výberov patria ku klasickým tokajským vínam aj samorodné –
sú z tokajských odrôd hrozna, z ktorých sa nevyberajú cibéby, strapce
ostanú len tak, ako sa „samé urodili“.
Absolútnym vrcholom je naopak Tokajská esencia, čo je extrakt
z kvasenia samotných cibéb.
Naše výnimočné vína
Aj medzi najlepšími musí byť niekto ešte výnimočnejší. U nás sú to
tieto unikátne kolekcie, ktoré sú určené skutočným milovníkom vína. Kúpiť si
ich môžete tu, na našej stránke. Tieto vína sú pripravované z ručne
vyberaného hrozna najmodernejšími technológiami, ktoré sú zároveň maximálne
šetrné voči prírode.
Kolekcia Saturnia
Unikátnosť Tokaja nie je len v cibébach a dlhej slnečnej jeseni.
Tufové podložie vyžaruje teplo aj v noci a prehrieva srdcia vinohradov. Po
zotmení vás tu môže prekvapiť vzácny motýľ Saturnia pyri (s rozpätím
krídel až 15 centimetrov) a práve on sa stal symbolom našej kolekcie
výberových vín. Cibébový výber Furmintu, hrozienkový a cibébový
výber Muškátu, slamové a ľadové vína, to sú unikáty, ktoré nenájdete
nikde inde. Prvé ľadové víno na Tokaji sme vyrobili už v roku
2002, slamové tokajské cuveé v 2005 a odvtedy sú tieto
skvosty zlatými stálicami výstav po celom svete (viac nájdete v chronológii
našich úspechov).
Natural Sweet
Unikátna kolekcia vín, vyrobená z troch tokajských odrôd, ktoré
dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými
vrchmi.
Special Collection
Výnimočná zbierka intenzívnych a mohutných vín s príbehom. Nájdete tu
vína z tokajských odrôd, aj vybrané „netokaje“ ako Devín, Rulandské biele
či Rizling. Special Collection sú ideálne vína na obdarovanie, či už
k výročiu alebo pre potešenie skutočného fajnšmekra.
Kolekcia Solaris
Symbolom tejto kolekcie je slnko, ktoré zalieva Tokaj a s ním aj náš
hon Makovisko. Na jeho kamenitom tufovom podloží sa rady vyhrievajú jašterice
zlaté, ďalší z unikátov tokajskej oblasti. Zlato sme pretavili do
výnimočných vín z tokajských odrôd, ktoré doplňajú Cabernet Sauvignon a Devín.
Kolekcia Abbrevio
Najmladšiu z kolekcií tvoria ľahké vína z tokajských odrôd
s chráneným označením pôvodu (CHOP) – Furmintu, Lipoviny a Muškátu
žltého. Tieto skvosty sprevádzajú ešte dve ružové vína – z Frankovky
modrej a Cabernetu Sauvignon.
Vinohrady
Víno sa rodí
vo vinici! Len zo zdravého a kvalitného hrozna možno vyrobiť vynikajúce a
výnimočné víno. Vo firme Ostrožovič spol. s r. o. sa orientujeme na
maximálne možnú kvalitu dopestovaného hrozna.
Vlastné
vinohrady a dnes, po rokoch mravenčej práce, aj sebestačnosť vo výrobe hrozna
sú našou veľkou devízou. Naša firma obrába cca 58 ha rodivých vinohradov,
z toho 10 ha mladých vinohradov v treťom roku. Tento vinohrad
nám v jeseni 2012 dal svoju prvú, panenskú úrodu hrozna .Vinohrady
našej firmy sa nachádzajú na tých najkvalitnejších honoch slovenskej časti
Vinohradníckej oblasti Tokaj – Vlčina, Chotár a Makovisko.
Naše
vinohrady obhospodarujeme systémom integrovanej produkcie hrozna, ktorá
zahŕňa súbor ochranných opatrení na reguláciu škodlivých činiteľov. Využívajú
sa ekonomicky, ekologicky i toxikologicky prijateľné metódy pre
udržiavanie škodlivých organizmov pod prahom hospodárskej škodlivosti. Pri
dodržiavaní zásad v systéme IP sa znižuje počet chemických ošetrení
i hnojenia, čo prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti a neškodnosť
pestovaných viníc, ale aj šetrenia životného prostredia. Je to systém
šetrný k prírode a k ľuďom!!!
Pri
ošetrovaní vinohradov nám okrem iného pomáha signalizačné zariadenie systém
Galati, vďaka ktorému je ochrana vo vinohradoch precízna.
Hon Makovisko
Úbočie Makovisko, na ktorom leží
vinohrad a jeho okolie patrí medzi stanoviská s mimoriadne teplým, suchým
a nížinným prostredím. Pôvodný názov lokality má zrejme pôvod v tom, že na
tomto úbočí rástol kedysi vo veľkom množstve vzácny mak bielokvetý.
V súčasnosti je vďaka rozsiahlym terénnym úpravám v minulom storočí
zriedkavý. V našich viniciach však každým rokom zakvitá. Je to nežný
kvietok, na ktorého biely kvet sa každoročne tešíme. Hon Makovisko je unikátnym
stanovišťom pre dva nádherné a vzácne motýle: Pestroň vlkovcový (Zerynthia
polyxena) a Okáň hruškový (Saturnia pyri). Pestroň vlkovcový patrí medzi motýle
južných krajín a u nás sa vyskytuje len v niekoľkých zvlášť teplých
lokalitách. Patrí do čeľade Papilionidae, t.j. medzi nádherné
vidlochvosty. Okáň hruškový je najväčší európsky motýľ. V ríši
hmyzu patrí medzi skutočných obrov. Keďže je to nočný motýľ s rozpätím
krídel až 15 cm, ľudia si ho často mýlia s netopiermi. Vyskytuje sa
zriedkavo na východnom Slovensku, aj na Makovisku je veľmi vzácny.Tento motýľ
sa stal symbolom našej kolekcie Saturnia, v ktorej nájdete tie
najlepšie vína z našej produkcie.
Oba motýle sú zákonom chránené a
patria medzi skvosty lokality! K vinohradníckemu honu Makovisko máme obaja
s manželom veľmi blízko. Je našou srdcovou záležitosťou.
Hon Chotár
Nadväzuje na hon Makovisko, je tiež
obrátený priamo k slnku a dáva výborné úrody hrozna. V roku 2008–2010
sme na tomto hone, na pôde, ktorá bola cintorínom starých vinohradov
z minulej éry, prácne odstránili nálety krov a stromov,( v niektorých
miestach až agátový les), zrekultivovali a pripravili k výsadbe.
História
výsadby vinohradov našej firmy
Prvá výsadba vinohradu v histórii našej firmy – rok 2000
Druhá výsadba vinohradu v histórii našej firmy – rok 2005
·
hon Makovisko, obec Malá Tŕňa,
celkovo 9,5 hektárov
Tretia výsadba vinohradov v histórii našej firmy – rok 2010
Pri prvej brázde nemohli chýbať naši dobrí klienti a známi, dnes už
kamaráti z Čiech. Výdatne nám pomohli. Nielen pri vyberaní kameňov
z plochy.
Ďakujeme!!!
Spoločne sme pokrstili prvé vysadené štepy dobrým vínom. Mladé štepy
postupne prijali tokajskú pôdu a začali rásť.
V roku 2012 sme odtiaľ pozbierali prvú, panenskú úrodu –
kolekcia Virginia 2012.
Štvrtá výsadba vinohradov v histórii našej firmy – rok 2015
Samotná výsadba začínala už na jeseň 2012 keď sme sa pustili do
likvidácie 10-tich hektárov na hone Makovisko. Ide o plochu starého pána
Hanka. Ako sme si sľúbili, 2 hektáre tejto vinice zostanú neporušené a
nedotknuté!!!! Ako pamiatka na starého pána, ktorý svoj vinohrad miloval, ale
nebolo mu dopriate sa s ním tešiť…
Odstránili sme starú drôtenku a robili sa aj zemné práce. 2 roky sa
rekultivovala tokajská pôda.
Na jar 2015 sme úspešne ukončili výsadbu nového vinohradu. Za necelé
3 dni sme na hone Makovisko vysadili klasické tokajské odrody.
Profesionálny tím z Rakúska zvládli prácu s najmodernejšou
technológiou za pomoci GPS. Práca im šla rýchlo, ale kvalitne. Bez laserových
lámp, laniek… len za pomoci družice a GPS signálu si zamerali sadzač a vďaka
polohe ako vo vodováhe vysádzali štepy s centimetrovou presnosťou. Aj keď
sa apríl začal klasicky šialeným aprílovým počasím /dážď, sneh, mráz…/ pri výsadbe
nás hriali príjemné slnečné lúče.
Čaká nás ďalšia ťažká práca v kamenistom teréne, ale my sa tešíme.